את התבונה שלנו צברנו לאורך החיים, היא בתוכנו, היא שלנו. השאלה היא, האם ואיך אנו משתמשים בה.
בימים אלו, כולנו שואלים, מה יקרה עוד רגע? מה יקרה מחר? ומכון לתבונה בוחר שלא להתעסק בפוליטיקה, אבל בהחלט מזמין להעלות לסדר היום הפנימי שלנו את שאלת התפקיד שלנו כבעלי ניסיון וותק בעולם הזה.
דווקא עכשיו, נכון לעצור ולבחון את התפקיד שלי כבעל הותק;
לשאול איזו חוליה בשרשרת הדורות אני רוצה להיות? מחברת, מושכת או קורעת?
באילו איכויות אישיותיות אני בוחר להחזיק כראש השבט?
עם העלייה בגיל, משתכללת היכולת לא-אינטגרציה, להחזקת מורכבות רגשית. זאת יכולת מופלאה להכיל סתירות ועמימות ללא תחושת לחץ או אי נוחות. יכולת להרגיש בעת ובעונה אחת רגשות חיוביים ושליליים חזקים, שאינם תלויים אלה באלה. לדוגמה, אפשר גם לדאוג ממה שקורה במדינה וגם לחוש שביעות רצון מהטוב שבחיינו. האם וכיצד אנו מביאים לידי ביטוי את האיכויות הללו?
לחקור כיצד להיות מעורב באופן שמדויק ונכון לכוחות ולגוף שלי
לתהות איך בתוך תנועת ההמון בצמתים או סביב השולחן המשפחתי, אני שומר על ‘הדיוק הפנימי שלי’ , נשאר נאמן לערכים או לצרכים שלי ולא פחות מכך, שומר על תחושת רלוונטיות עבור עצמי ועבור אחרים משמעותיים.
חוסן הוא היכולת להביט על היש גם כשחלק ממנו ניטל ממך שלא ברצונך ושלא בטובתך. היכולת לראות את הכוח שניתן לקבל מהקושי, היכולת לתת ערך וליחס משמעות למה שקורה. אולי תפקידנו כראשי השבט הוא להעלות את החוסן שלנו ושל קרובינו בתוך הכאוס שמסביבנו?
אנחנו מזמינים אתכם להיות מחוברים לקבוצות של בני 60+ ששמות לעצמן למטרה, להתבונן על היומיום הפנימי, המשפחתי או החברתי ולצמוח ממנו. להתחסן ממנו, על מנת לחוות איכות חיים גם באריכות ימים וגם בימים קשים.
החודש בניוזלטר שלנו נציע לכם להצטרף לפעילויות תומכות התפתחות ומפעילות אקטיביזציה של המוח, נזמין אתכם להרחיב את הדעת במאמר מרתק על “השיא מאחורינו והאושר לפנינו…” ולפגוש את המנהל שזכינו לגייס לשורותינו – רפי עגנון
אנחנו שמחים וגאים להציג את מנהל התפעול החדש שלנו, רפי עגנון. הזמנו אותו לכתוב ולהציג את עצמו. והוא עשה זאת בצניעות רבה.
קצת על עצמי
נולדתי לפני 65 שנה במושבה גדרה. חי בזוגיות נהדרת, וביחד אנו עשירים ב-6 ילדים ו-8 נכדים ונכדות. בעל תואר שני בגרונטולוגיה והכשרה כיועץ זוגי ומיני בדגש על הגיל השלישי.
משנת 2006 כיהנתי כמנכ”ל עמותת ראם, העמותה למען האזרח הוותיק במנשה, תקופה מרתקת ומרגשת ביותר. אחרי למעלה מ-16 שנה, ביוני 2022, פרשתי מיוזמתי לאחר שחשתי שמיציתי את עצמי בשליחות הזו ומאז אני עוסק בייעוץ גרונטולוגי וזוגי כעצמאי
ההצטרפות לצוות המדהים ולעשייה המשמעותית של המכון לתבונה, מהווה מבחינתי נדבך התפתחותי טבעי וחשוב בתפיסה המקצועית-ערכית שלי, לפיה עלינו לשאוף להתפתח באופן אישי, ליצור ולצקת משמעויות חדשות מסעירות לחיינו, תוך שאנו מטפחים את מסגרות ההשתייכות הקיימות ויוצרים מסגרות חדשות.
אני מאמין שאוכלוסיית הוותיקים אוצרת בתוכה יכולות וניסיון חיים שלא יסולא בפז, אוצר שבשל סיבות ונסיבות שונות אינו בא לידי ביטוי כראוי. משימתי, יחד עם שותפיי ושותפותיי לשליחות, היא להשפיע על מיצוי מירבי של הנכס המופלא הזה, הן ברמה האישית, הן ברמה הקהילתית והן ברמה הלאומית.
אחרי הריון ארוך, מלא בדיקות, תכנונים והתלבטויות, אנחנו גאים ב’רך הנולד’ ומתרגשים כל כך להוציא אור את המסע הראשון שלנו לנפאל – להימליה.
זה לא רק טיול… זה מסע לבני 60+ המשלב בין שהות בטבע עוצמתי ובלתי נשכח, מפגש עם תרבות שונה במהותה מהווית התרבות המערבית, חברותא איכותית ולמידה אישית חווייתית הנטמעת בגוף ובתודעה כמתנת חיים. זהו מסע חוויתי, פורץ גבולות, המעניק התנסויות ייחודיות שמעוררות התחדשות והתפתחות.
המסע כולל 4 ימים של הכרות עם פוקרה היושבת על שפת אגם ויש הסבורים שזה המקום היפה ביותר בהרי ההימליה, 7 ימי טראק של הליכה בהרי ההימליה באזור ה Poonhill הידוע בנופים עוצרי הנשימה המלווים את ההולכים בדרך, ויומיים של הכרות עם קטמנדו, עיר הבירה הצבעונית והתוססת של נפאל.
והנה הסתיימו להם מסעות החורף. וכמו בכל שנה, הפעילות הכי מתוקה, יעילה ומעשירה שלנו מגיעה – ‘מסע קשר סבתא’.
3 ימים חוויתיים לסבים, סבתות ונכדיהם. חוויה של יחד, המייצרת קשר איכותי לשנים ארוכות. החווייה הייחודית הזאת היא בעצם מסע של קירוב לבבות בין דורות. מרחב בו רגעי קדושה וחסד יכולים להיווצר, והטבע הוא התפאורה המושלמת לגעת בכייף ובקלילות בערכים החשובים לנו ביותר: אהבה, קשר, משפחה ומה שביניהם.
כתבתו של ארתור ברוקס
מתוך מגזין ‘אלכסון’
ארתור ברוקס כיהן כנשיא American Enterprise Institute, מכון מדיניות מצליח בוושינגטון. כתב מספר רבי מכר. הטורים שלו ראו אור בניו יורק טיימס.
ברוקס , שעמד לקראת פרישה, שואל את עצמו בכתבה כיצד להפוך את השקיעה המקצועית, הבלתי נמנעת, מגורל מעורר אימה להזדמנות לצמיחה.
לדבריו דעיכה מקצועית היא תהליך בלתי נמנע, והוא מתרחש מוקדם ממה שאנו משערים. אבל האתגר מעמיד אותנו מול עצמנו, ופותח דלתות לאושר וצמיחה.
“מה ההבדל בין באך לדרווין?” שואל ברוקס בכתבה , ” שניהם היו מוכשרים להפליא וקנו לעצמם שם בגיל צעיר. שניהם זכו לתהילת עולם אחרי מותם. אבל הם נבדלים בגישתם לדעיכה של אמצע החיים. כשדרווין הפסיק להיחשב לפורץ דרך, הוא שקע בייאוש ובדיכאון, וחייו הסתיימו בקיפאון עגום. כשבאך נפל מהפסגה, הוא המציא את עצמו מחדש כמורה דגול. ואף שמת פחות מפורסם משהיה, הוא נהנה ברגעיו האחרונים מאהבה, מסיפוק ומכבוד.”
אז איך להשאיר השיא מאחורינו ולהתמקד באושר שלפנינו? שווה לקרוא את הכתבה
להמשך קריאה,
לחצו על הקישור.
בשמחה תמיד.
עירית תמיר
בוגרים יקרים, בפינה זו נעלה אחת לחודש מיזם שלכם שכבר יצא לדרך, או מיזם בתהליכי הקמה.
מוזמנים לשלוח אלינו את הסיפור שלכם.
מלכה סאפדי, השתתפה בחממה שלנו באשכול גליל מזרחי. אחרי כל מפגש קבלנו ממנה חיבוקים וברכות והיא רצה הביתה לתרגם את החומר הנלמד לערבית.
מלכה בחרה כמיזם אישי להקים קבוצת נשים, פנסיונריות של מערכת החינוך במג’דל שמס. הקבוצה נפגשת אחת לשבוע לשיח אינטימי, יצירתי, אוהב ובעיקר מרגש לדבריהן.
מלכה שופעת יצירתיות ואנרגיה, מביאה לקבוצה סדנאות מגוונות, פעילויות תוכן מעמיקות המתבוננות על דפוסי התמודדות בעבר ובהווה, מעלות חוסן ומקדמות תהליכי התפתחות והתחדשות. הבנות שלא מפסידות אף מפגש, ביחד, באהבה גדולה, בוכות, צוחקות, מבלות, מטיילות וכבר החלו להתנדב ולתרום לקהילה. יש להן כבר קשרים ושיתופי פעולה עם מערכת החינוך במג’דל שמס והן חגגו ביחד עם המורות הצעירות את יום האישה.
היציאה מהבית לטובת פעילות קהילתית, עבור נשים (וגברים) אינה מובנת מאילו. לא כולם תמכו ברעיון בהתחלה, אך לאט לאט, קבוצת הבנות מאגדת סביבה אהדה והרבה רצון להעצים את הפעילות שלהן. ראש המועצה כבר תומך בהן ויש להן לחודשים הקרובים כבר לו”ז פעילויות מלא מלא ומגוון.
מלכה מעוררת השראה. היא שינתה מציאות חיים ותודעה של עשר נשים שלאט לאט, לו יהי ויהיו עוד התארגנויות כאלו גם מתחת לעננים בשאר יישובי הארץ
מוזמנים להצטרף אלינו אל תהליכי ההתחדשות והמשמעות.
עינת וצוות מכון לתבונה
שימו לב:
במידה ואינכם רואים מייל מאיתנו, נא בצעו חיפוש “מכון לתבונה” (לפעמים המייל נזרק לתיקיות אחרות).
שימו לב:
במידה ואינכם רואים מייל מאיתנו, נא בצעו חיפוש “מכון לתבונה” (לפעמים המייל נזרק לתיקיות אחרות).
שימו לב:
במידה ואינכם רואים מייל מאיתנו, נא בצעו חיפוש “מכון לתבונה” (לפעמים המייל נזרק לתיקיות אחרות).