header news new8.1

ההתמודדות שלנו עם המתח, האיומים, חוסר הוודאות והעצב הגדול, היא להחזיק במה שבריא.
לתחזק את מה שנותן לנו את הכוחות, לטפח את הקשרים, להעצים את המשמעות. כי אחרת… 

אנחנו אחרי ‘מסע קשר סבתא’ – שלושה ימים חמים, אך מלאים במים, צחוק, חיבוקים, נגיעות עדינות בנפש ובגוף והרבה שאלות שנזרקו לאוויר.

 

קצרה היריעה מלספר כאן את כל בליל החוויות. אני בוחרת לעלות רק שאלה אחת שנשאלה בכמה הזדמנויות, בכל מיני תצורות וממשיכה להדהד בי גם עכשיו;

איך אהיה רלוונטי / מעניין / חשוב / משמעותי לדור הצעיר?

הרי הצעירים מדברים, חושבים, ופועלים כבר מהר יותר ממני.

השפה והערכים שלי שונים משלהם.

התשובות שיש לי לתת כסבא או סבתא לא תמיד מתאימות להם והחשיבה שלי לעיתים ‘כבדה’ להם מידי. 

את אותה שאלה, שמעתי גם מברק, באחת הסדנאות שהנחתי לפני שבוע – ברק מתנדב בהנהלת הישוב עם חבר’ה צעירים. הצעירים מבקשים שיחות בוואטס אפ ובזום והוא מבקש ישיבות פנים מול פנים. הם מבקשים ממוקד וברור והוא מבקש לראות את התמונה הרחבה – העבר והעתיד. ברק מתוסכל ושואל כיצד והאם ימשיך לתרום לצעירים?

בדיוק באותו נושא, עסוקה גם התקשורת העולמית – האם ביידן כשיר להנהיג את העולם הצעיר והמתחדש? הרי הוא כבר לא זוכר כמו הצעירים, פחות חד מהצעירים, זקוק ליותר מנוחה ומתבלבל לא פעם. 

כן – כל אלו הם מנת חלקם של בעלי הותק והניסיון באתגרי החיים.

אבל האם ניתן לרגע, לשים בצד את כל האיכויות שנשחקות עם השנים ולהוקיר את אלו שעולות? להעריך את התבונה, הניסיון, הסבלנות, היצירתיות, החשיבה העמוקה, הרחבה, המאוזנת והלא מתלהמת? 

אנו כחברה התבלבלנו ושכחנו מה חשוב; לא המהירות אלא האיכות. לא כמות המילים בדקה, אלא המסר שמאחוריהן.  לא התדמית אלא האישיות. 

אם אנחנו המבוגרים נדע להעריך את האיכויות שבנו כבעלי ותק וניסיון, נסכים ללמוד מהצעירים באזורים שהם חזקים, נהיה סקרנים לגבי השוני והפערים ביננו אבל גם באותה מידה נזכור ולא נוותר על היתרונות שיש לנו כבעלי ניסיון וותק, אולי כך נשאר יותר רלוונטיים. 

מוזמנים לפנות כמה רגעי שקט איכותיים ולצלול יחד איתנו לעולם שבו התבונה של הותק מוערכת ומתפתחת.  

מוזמנים להכיר את הקורסים שלנו שילוו אתכם בתקופה הקרובה בנתיבי ההתחדשות שתבחרו לעצמכם. 

לו הייתי ביידן

כשהנשיא האמריקאי ג’ו ביידן הודיע בימים אלה על כך שלא ירוץ לקדנציה נוספת לנשיאות מטעם המפלגה הדמוקרטית – ראיתי פנים צוהלות או אדישות. הפנים הצוהלות היו בעיני ביטוי לשעט נפש כלפי אדם זקן שמציב עצמו במרכז, ולא הולך לשוליים ומת. אומרים לי: ‘ראית את תנוחת הגוף שלו, ממש זקן, הידיים צמודות גוף’, אומרים לי: ‘שמעת איך הוא מתבלבל בנאומים, איך הוא פונה ללחוץ יד של מי שאיננו קיים’.

בכל אמירה אני רואה את עצמי, גם אני מתבלבלת בזיכרון לטווח קצר, לא נזכרת בשם של אדם זה או אחר שמדברים בו או שמקדם את פני בברכה. גם ההליכה שלי איננה מפזזת וקלילה, אלא כבדה ומחושבת. ואני בגילו של ביידן, כמוהו.

אלא שהערכות לגבי פועלו כנשיא המעצמה העולמית מספר אחת הן רציניות: הוא ההומניסט האחרון, הוא יצב את הכלכלה האמריקאית כשקיבל מטראמפ כלכלה כושלת. הוא חיזק את המוסדות הדמוקרטיים בארצו ולא את מדיניות תיגמול וקרוב חברים, שהיא הסימפטום של שחיתות שילטונית. אבל העם לא אוהב אותו. ותשובות קונקרטיות אחדות לכך נימנו לעיל. לא אוהבים אותו, לדידי, כי הוא זקן. אפילו כשהדוברים הם עצמם זקנים.

חשבתי זאת לעצמי עוד לפני ששמעתי שנכנע ללחצי בכירים במפלגתו להודיע על כך שלא ירוץ עוד לנשיאות, כפי שתכנן. אפילו על הנשיא לשעבר אובמה מצאתי את עצמי כועסת שהוא היה בין הלוחצים שיפרוש, כאשר הוא עצמו, חתיך מצוי, הנשיא השחור הראשון ששבר את תקרת הזכוכית – לא שיפר את מצבה של האוכלוסייה השחורה בארצו, והאקט הראשון שעשה כנשיא היה להעביר כספים למנהלי הבנקים.

אני דמיינתי את עצמי עומדת במקומו של ביידן ומנרמלת את שיבושי הזיכרון שלו. נכון, קשה לנרמל את הצגתו את נשיא אוקראינה זלנסקי כ’פוטין’ – אני יותר זהירה בכשלי הזיכרון לטווח קצר שלי. אני מודה בהם בזמן אמת במקום לנסות לטשטש את המצב. מהשנים שלימדתי מבוא לפסיכולוגיה נשאר עמי הזיכרון של ‘אמצעי הזיכרון’ – לתייק באופן אקטיבי שמות, ולנסות לשלוף אותם דרך האות הראשונה שלהם, למשל. כשלתי כשניסיתי לשווא לחפש במ’ את שמה של חברה המתחיל בל’, אבל בדרך כלל זה עוזר. אני נזכרת. גם בכשל בירידה במדרגות אני מודה, כשאני אוחזת במעקה.

אבל השאלה שהייתי מציגה בגלוי, כאתגר גילני היא ‘עדיף לכם מנהיג שידקלם משפטים ריקים מתוכן באופן רהוט?’, או ‘האם המנהיגים הצעירים והיפים היו אכן מנהיגים ראויים?’ כשציפי ליבני, בראיון אצל העיתונאי אריה גולן אמרה כשנשאלה מה היא מדמיינת שנתניהו יאמר בנאומו בקונגרס האמריקאי – היא אמרה: ‘אני לא מבקרת תיאטרון’. משמע, משפטים רהוטים באנגלית או בעברית קולחת אינם ערבות לאיכות התפקוד הציבורי, ובוודאי לא גסות רוח חסרת גבולות. להפך, אלה הם מלכודת לאנשים מבולבלים שמחפשים משפטים ‘קליטים’.

אם אנחנו מזכירים לעצמנו שהתבונה לא פגה בזיקנה, היא אפילו משתבחת, הרי שהמושג ‘סנאט’, המוסד שבו יושבים בכירי האומות, מה שנקרא אצלנו כנסת – בא מן המלה הלטינית ‘SENECTUS’, שפרושו ‘זקן’. אני באופן אישי מעדיפה את האדם החכם, שחושב רחב למען החברה שעבורה הוא אחראי, ויש בו אמפתיה אנושית, ולא יפיוף נרציסטי שמופעל על ידי אינטרסים.

על עצמי אני נוכחת ש’זקן חכם’ הוא לא מלה ריקה, אלא שיכולות האינטגרציה, הניתוח והשיום שלי השתפרו, הבטחון שלי בהבנותי ובתפיסותי הוא חד יותר, יש פחות היסוס. המוכר בחנות ‘למטייל’ שאליה הגעתי לקנות אביזרים הדרושים לכנס במומבאי בעונת המונסונים אמר כמה פעמים בהתפעלות כמה מהר אני מקבלת החלטות. נכון הוא שמוכרים או מלצרים מציינים כ’מצויינות’ את הבחירות שלנו – אבל אני הרגשתי אז מה שאני חשה עם ההזדקנות, שהחלק הזה מתחזק, מתמלא תוקף.

כשפרש סנקה הפילוסוף הרומי בסוף ימיו מחיי המדינה ומהציבור – הוא כתב את מרבית כתביו. הם התפרסמו כ’מכתבים אל לוקילוס’ והיו מכתבים שאף פעם לא נשלחו אבל בהיותם מעין מסות פילוסופיות, חיבורים קצרים על נושאים שעניינו את סנקה הזקן – שגם שמו הפרטי מתכתב עם המילה הלטינית לזיקנה – הוא הגיב לנושאים אקטואליים דאז כשאלות של הנצח, שלא נס ליחן, בשנינות רבה.

המאבק בגילנות הוא בעצם אחת הצורות של שחרור התודעה שלנו מדעות קדומות, מסטריאוטיפים וממנהיגים ‘כריזמטיים’. להשתחרר מהתשוקה שמישהו יכניס לנו לראש באיבחה אחת את הדעה הנכונה, בעוד שעל מנת להיות אזרח בעולם, כיום ובכלל, אנחנו זקוקים למצפן מינימלי להתנהלותנו. ונראה לי שהעם ‘לא אהב את ביידן’, למרות ההערכות הטובות שהוא זוכה בהן – בעיקר כי היו בו סממני זקן, וזה לא ייסלח. לא בקלות ניפטר מהדעה הקדומה זאת, על אף שכולנו נהיה זקנים. אולי אחרי כמה סבבים של ‘כריזמטים’ מסוכנים – משהו בנו בכל זאת יבין משהו.

קשר סבתא

השבוע חזרנו מ‘מסע קשר סבתא’. מסע שאנחנו עושים אחת לשנה ומתכוננים אליו לאורך כל השנה. 

אנחנו כמעט לא מפרסמים את המסע, כי הוא מתמלא מעצמו חודשים מראש.

קשה לתאר אותו במילים – הוא כל כך מורכב, רגיש, אישי, כואב ומחמם את הלב – בדיוק כמו שקשר בין סבתא או סבא לנכד או נכדה יכול להיות. 

בחרנו לשתף אתכם בכמה תמונות מסך מהמשוב שקבלנו מהמשתתפים.

אולי זה יעביר את ההרגשה של מה זה ‘מסע קשר סבתא’

משובים מסע 2

סקרנים?
לא בטוחים?
כבר נרשמתם?

מפגש זום למתעניינים במסע לנפאל

ביום חמישי ה-8/8 בשעה 20:00

מוזמנות ומוזמנים למפגש זום הכרות עם מסע מתנות התבונה בנפאל.
כל המידע, מענה לשאלות וחוויות של משתתפים.

מחכים לכם

מתנות התבונה בהימליה 11/24
מסע שלישי יוצא לדרך

הזדמנות של פעם בחיים!!!

מסע ‘מתנות התבונה בהימליה’ נוצר מתוך אמונה מלאה בעוצמה שיש בחוויית ‘הרחבת גבולות עצמי’ בתוך התפאורה של הטבע והתרבות שאינה מוכרת לנו. הבחירה במקום כה רחוק, מאתגר ושונה מהיומיום שלנו בכל המובנים, היתה מתוך כוונה שמשתתפי המסע ירחיבו את גבולות עצמם, תוך כדי הנאה, שלווה, ביטחון ובטיחות. אנחנו מזמינים אותך להצטרף אלינו למסע, לעבר המשך התחדשות ומשמעות עד 120.

מתנות התבונה במדבר 11/24

המסע שלך רק מתחיל…
העניקו לעצמכם שלושה ימים של מסע פנימה המבקש מאתנו לעצור ולהסתכל על חיינו בפרספקטיבה של הגיל כשמסביבנו מדבר עוצמתי ומרפא, ומאהל קסום ומפנק במיוחד. 
שלשה ימים בפתחת ניצנה הקסומה. על רקע נופים עוצרי נשימה נעמיק את הידע שלנו על מוחו ונפשו של האדם ונחווה פעילויות מפתיעות ומצחיקות עד דמעות. מתנת הגיל במדבר היא חוויה משמעותית המבקשת מאיתנו, דווקא עכשיו, להמשיך ולהרחיב את מרחב התנועה של הגוף, לחזק את הכישורים החברתיים, להאמין בעצמנו ולדעת בבהירות אילו איכויות יש בנו ואילו מתנות אנחנו מעניקים לעצמנו ולעולם בשלב זה של חיינו.

 

מסע קשר סבא / סבתא בנפאל 03/25

מסע חוויתי שהוא מתנת חיים  

הזדמנות ייחודית לחוויה בלתי נשכחת עם נכדים בוגרים במסע “קשר סבתא” בנפאל.
שילוב מושלם בין שהייה בטבע עוצמתי, חוויה תרבותית ומפגש חברתי איכותי ומונחה, שילוב שמבטיח חוויה שהיא מתנת חיים, הזדמנות להכרות והעמקת הקשר בין הסבים לנכדים. 
זהו מסע פורץ גבולות, המעניק כלים לתקשורת בין דורית, התנסויות ייחודיות ויחד משמעותי שייצור ברית רגשית בין הסבים והנכדים.

נבקר בפוקרה וקטמנדו,  נצא למסלולי הליכה קלים בהרים ובג’ונגל, נערוך טיול גיפים בספארי, ראפטינג בנהר הטריסולי וכהרגלנו נקיים מפגשים מלאי למידה משחק וצחוק.

אל תחמיצו את ההזדמנות לחוות את הקשר המיוחד בין הסבים והנכדים במסע שיעזור לכל הגילאים לצמוח, להתפתח ולהתחדש!

לפרטים נוספים והרשמת מתעניינים

תבונה בטבע

להתחדש באוויר הפתוח

סדנאות חד יומיות, במרחבי טבע מגוונים, להיפגש וללמוד אחרת 

יום חמישי  19/09/24  9:30-13:30

דייט עם המים בנחל השופט 

נחוש זרימה ,התמסרות, והתמזגות- עם עצמנו ועם הטבע.                     
בואנה/בואו -הצטרפו לסדנה בטבע של נחל השופט, בה נסתקרן, נחקור ונלמד תוך תהליך אישי ומשותף, נחווה את חמשת החושים – נפגוש את כוחות הריפוי של הטבע , נתבונן, נחוש וננשום – נחווה חוויה פיזית–רגשית, הוויה המקפלת בתוכה גם תקווה להקלה לנפש, בתקופה עכשווית מורכבת.             

רצוי להביא: ביגוד/נעלים/סנדלים/כיסא מתקפל, כרית, וכל אביזר מתאים עבורכם.ן לשהות בטבע עם מים. הביאו איתכם.ן את ארוחת הצהריים שנאכל במשותף ביחד הכללי.

מחיר:  250 ₪

בהנחיית: אורה המר ורותי תנחלסון,
בעלות ניסיון רב בהובלת תהליכים בטבע.

יום חמישי  14/11/24  10:00-14:00

סבא וסבתא –
הגיבורים השקופים של העורף

איך לנהל שיח פתוח עם הילדים ולהישאר בחיים.

בגן לאומי תל אפק (ליד פתח תקווה)

נפגש באוויר הפתוח לשיח שנועד עבורינו הסבים והסבתות. נדבר על נושאים כגון תפקידנו כיום במשפחה, כיצד נתמוך בילדינו ונכדינו תוך הצבת גבולות שיאפשרו לנו לשמור על שלומנו  ואיך ננהל קונפליקטים .

מחיר:  250 ₪ 

מנחות: אירית זנדמן ואסתר מאיר – קעטבי

מרחב להתחדשות ומשמעות בזום

חשיבה הכרתית – שיטת ימימה

כלי לחיים בריאים, משמעותיים ולתקשורת מיטיבה אל מול אתגרי תקופת התבונה.

המשתתפים ירכשו כלים להתפתחות אישית; יעלו את המודעות וההבנה לזיהוי חסמים בתקשורת. ירכשו פרקטיקות להתמודדות עם אתגרי החיים. יחזקו את הכוחות הפנימיים ויחוו שחרור מדעות קדומות וסטריאוטיפים. יבנו מענים לצורך משמעות ושייכות.

מסגרת הקורס: 6 מפגשים בימי רביעי 18:00-19:30   18/9, 11/9, 4/9, 28/8, 21/8, 14/8
מחיר:  300 ש”ח

מנחה: אירית זנדמן מנחת קבוצות הורים, מיינדפולנס, NLP, אימון, גישור ועוד. בעברה מנהלת בית ספר ומנחת מנהלים.  לאחר הפרישה ממערכת החינוך, המשיכה בהנחיית מנהלים ולומדת ומתנדבת ללא הפסקה. חווה את שנות הפנסיה מתוך ערנות לתהליכי התפתחות והתחדשות ולמידה ‘הלכה למעשה’ על ‘הזדקנות מיטבית’.

נגיעה אחת רכה

אנרגיה של תשוקה ומיניות כבסיס לבריאות נפשית ופיזית.
בעדינות, מתוך כבוד לניסיון החיים ולשינויים בגוף ובמרחב הרגשי, נלמד על
מין ומיניות, חשק ותשוקה בתקופות חיים מאוחרות.
איך למרות הכלללל…. ביחד ולחוד משמרים אותם?
איך הם תורמים לבריאות נפשית ופיזית?
איך נחווה אותם כעוד רובד של התפתחות, משמעות, פיתוח המוח ויצירה?

מסגרת הקורס: 4 מפגשים בימי ראשון 16:00-17:30 22/9, 15/9, 8/9, 1/9
מחיר: 280ש”ח

מנחה: 
עינת פורת עמוס- – BA בעבודה סוציאלית, MA בגרונטולוגיה, פסיכותרפיסטית, מטפלת מינית ומנחת קבוצות. מלווה תהליכי התפתחות וצמיחה בתקופות החיים המאוחרות.

קורס מעשי לשיפור איכות החיים והבריאות

בחברה בה יושבים יותר מידי, אוכלים יותר מידי ושמים את גופנו בסדים וגבסים כגון נעלים לא מותאמות, או כסאות לא מותאמים, ישנה חשיבות ללמוד ולתרגל תנועה, יציבה ושימוש נכון ויעיל באביזרים המקיפים אותנו בחיי היומיום. נושאים אלו הם הבסיס לשיפור בריאותינו, איכות חיינו ושימור היכולות התפקודיות שלנו. ביחד נתעמק בהם ונבין איך הם משפיעים עלינו אפילו ברמה התאית. 

מסגרת הקורס: 4 מפגשים בימי שלישי 18:30-20:00  24/9, 17/9, 10/9, 3/9
מחיר: 280ש”ח

מנחה:  ליסה גרונר- בעלת תואר שני בפיזיותרפיה  מאוניברסיטת אריזונה הצפונית FMS, SFMA, BSPTS, MCMT. מומחית לזיהוי וטיפול מתקדם במקורות כאבים ולשיקום תנועה אופטימלית מרצה לטיפול מונע למניעת כאבים ופגיעות **הקורס יועבר באנגלית קלה בשילוב עברית.

מפגשי שיח

יום א’ 11/8/24 
לא יתקיים מפגש שיח 

יום א’ 18/8/24 בשעה 18:30

פרנקי וגרייס (נטפליקס) – לחגוג את החופש ולבכות עליו עם ‘פרנקי וגרייס’

ביחד נצפה בקטעים מהסדרה ‘פרנקי וגרייס’. העלילה פורסת בהומור וכאב סוגיות אישיות, משפחתיות, וחברתיות איתן מתמודדות שתי השחקניות הראשיות – פרנקי וגרייס, אשר בשנות השבעים לחייהן עוברות לגור ביחד, אחרי שבני הזוג שלהן, מודיעים להן שהם נאהבים ואחרי 20 שנה של רומן בסתר הם יוצאים מהארון ומתכוונים להתחתן.

מנחה: עינת פורת עמוס

יום א’ 25/8/24 בשעה 18:30

הרשות לחקור ולחוש עונג

עונג הוא תחושה של הנאה רבה ונעימות. ככל שהגוף נשחק ומסע החיים כבד יותר, כך יש חשיבות גדולה יותר לרגעי העונג הקטנים. עונג גופני ורגשי הוא תנאי בסיסי לבריאות הנפשית והגופנית שלנו. תחושת העונג לא מתרחשת בגוף, בעור או במערכת העיכול כי אם במוח, והיא תגובה לגירוי.

מנחה: עינת פורת עמוס

יום א’ 8/9/24 בשעה 18:30

ארוחות החג כהזדמנות לעוד התפתחות 

איך יוצרים אינטימיות וקשר בתוך מכלול ההתרחשויות סביב שולחן החג.
מהי מטרת ההתכנסות, מעבר לחג ולמסורת?
מה מייחד ‘תקשורת מקרבת’ סביב שולחן החג?
מה יכול להיות סביב השולחן ומה לא?
תפקידי ‘ראש השבט’.
טיפים לתקשורת עם הנכדים.

מנחה: עינת פורת עמוס

יום א’ 22/9/24 בשעה 18:30

על החיים ועל המוות

כשאנחנו מדברים על מוות, אנחנו מדברים על החיים.
דווקא כיום, בתקופה בה חוסר הוודאות, הפחדים והמפגש עם אובדנים ממשיים הוא כאן ועכשיו, הם פותחים הזדמנות לשיח מקרב לבבות, נוגע, חש ומתבונן, בפרידות ואובדנים ובעניינים הלא גמורים. 

מנחה: דפנה שדה טסה

** בחודש אוקטובר לא יתקיימו מפגשי שיח ** 

שלכם, צוות מכון לתבונה

פרטייך התקבלו בהצלחה

שימו לב:

במידה ואינכם רואים מייל מאיתנו, נא בצעו חיפוש “מכון לתבונה” (לפעמים המייל נזרק לתיקיות אחרות).

פרטייך התקבלו בהצלחה

שימו לב:

במידה ואינכם רואים מייל מאיתנו, נא בצעו חיפוש “מכון לתבונה” (לפעמים המייל נזרק לתיקיות אחרות).

פרטייך התקבלו בהצלחה

שימו לב:

במידה ואינכם רואים מייל מאיתנו, נא בצעו חיפוש “מכון לתבונה” (לפעמים המייל נזרק לתיקיות אחרות).