בישיבת הצוות האחרונה, אביטל אמרה "הגעתי לעתיד שלי, ואני יכולה לבחור אותו".
רמי אמר "אני אוהב את החיים שלי, אבל זה לא כל כך פשוט".
דניאלה סיפרה שהמצב במדינה משפיע על מצב הרוח שלה – הגוף שלה חש את הלאות שבמדינה.
עירית הראתה איך האי ודאות הקולקטיבית מצטרפת לשאלות שמציפות אותה לגבי העתיד שלה כאישה בעשור השביעי לחייה.
העובדים במכון לתבונה, חווים חיים מלאים בעלי משמעות ועשייה המעוררת ומאתגרת אותם בכל בוקר. ויחד עם זאת, הם מתמודדים באופן אישי עם כל הסוגיות שהגיל מביא איתו. צוות המכון אינו עוסק בהוראה במובנה הקלאסי, אלא בהובלת תהליכים המורכבים משני שלבים; הראשון, לעורר את הצורך אצל המשתתפים בקורסים שלנו לחיפוש דרך אישית והבניית משמעות. והשני, לסייע להם למצוא את הכוחות לממש את היעדים האישיים שבחרו לעצמם. המיומנות המרכזית שחשוב שהאדם יחזיק בתקופת החיים החדשה, היא מיומנות של 'הכוונה עצמית'. ההכוונה העצמית דורשת סקרנות ורצון להתפתח, כישורים ללמוד ולהבין סיטואציות חדשות, יכולות לשהות באי ודאות (שהולכת וגדלה עם העלייה בגיל), יכולת להחזיק ביעדים אישיים ולהאמין שתמיד יש דרך לממש אותם, גם כשהעננים מסתירים את האופק הבהיר והגוף כבר לא מאותת תחושות של קלילות, גמישות או ודאות.
המומחיות שלנו במכון לתבונה אינה בלהגיד לאדם 'מה נכון' או 'מה צריך לעשות' וכמה חשוב לאכול בריא, לעשות ספורט או לצחצח שיניים ביד ההפוכה. התפקיד שלנו הוא לייצר מרחבים שיאפשרו לאדם בן ה 60+ לראות בבהירות את האינטרסים האישיים שלו לטובת עצמו וגופו ולמצוא את הכוחות והדרך לממש אותם.
הפעם בניוזלטר, בחרנו שלא להביא מאמרים מן החוץ, אלא להרחיב את היריעה על – איך אנחנו עושים את זה? לשתף אתכם הקוראים, קצת יותר לעומק בטכניקות איתם אנחנו עובדים.
קריאה נעימה
עינת פורת עמוס
אנו שמחים להזמין אתכם להצטרף אלינו למסע בחודש יולי.
3 ימים חוויתיים לסבים, סבתות ונכדיהם.
אם נרשמתם כמתעניינים אך עדיין לא מלאתם טופס הרשמה כולל תשלום המקדמה…, אין ביכולתנו להבטיח את מקומכם.
נא מלאו את טופס ההרשמה בהקדם.
ההרשמה בעיצומה!
במידה ונרשמתם כמתעניינים ולא קיבלתם את טפסי ההרשמה – נא עדכנו אותנו.
בכל שאלה ועניין מוזמנים לפנות אל:
דניאלה רודמן: 050-3325662
עינת פורת עמוס: 050-4050786
רפי עגנון: 052-8902308
קהילת המבוגרים בחריש
הרצאת זום עם
רמי גרטלר
סיפורה של קבוצת אנשים שהחליטו לחבור יחד ולהיטיב עם עצמם בגיל השלישי. הרצאה ושיח על אלטרנטיבות לדיור וקהילה לפי המודל של הקהילות לדיור קהילתי לאזרחים ותיקים בחריש.
שינוי הוא הדבר היחיד שקבוע
הרצאת זום עם
הלל אפרת
איך להתמיד בשינויים שאנו רוצים לצקת לחיינו.
טיפים ומודלים ייחודיים להסתגלות לשינויים ו'דיוק עצמי' אל מול המציאות המשתנה לאחר גיל 60.
זה לא פרויקט – זה מהלך יוצר שינוי
מכון לתבונה מתמחה בשילוב בין שינוי תודעת הפרט לגבי האפשרויות הפתוחות בפניו בגילים המבוגרים , לבין הבניית מרחבים, שיעודדו ויאפשרו התפתחות זו בתוך וכחלק מהקהילה.
החממה היא המרחב למובילי תהליכי התחדשות ומשמעות בתקופת החיים החדשה, והיא כוללת 2 שלבים מרכזיים:
1. קורס 'תבונת ההתפתחות', המתקיים במסגרת הרשות לבני תקופת החיים החדשה ולאנשי המקצוע מהרשות. בקורס נחשפים המשתתפים למאפייניה של תקופת החיים החדשה ולייחודיותם של תהליכי ההתפתחות בה.
2. לאחר סיום הקורס, מתקיימת מסגרת העשרה וליווי ארוך טווח לאנשי מקצוע מטעם הרשות ולתושבים, בני תקופת החיים החדשה, במטרה שיובילו מיזמים ושירותים תומכי התפתחות לבני תקופת החיים החדשה ולזקנה.
המרחבים הנוצרים בקהילות מכונים – "מרחבים מאפשרי התפתחות". המרחבים מאגדים בתוכם פרויקטים שונים המאפשרים לבני תקופות החיים המאוחרות ככלל ולבני תקופת התבונה בפרט להמשיך ולחוות תהליכי התחדשות, משמעות ושייכות מתוך הכרה שהמשך תהליכים שכאלו דוחים תלות , משפרים בריאות ומעכבים את הירידה התפקודית.
התוצרים ההתפתחותיים של החממה הם מוחשיים מאוד וניתנים למדידה.
מיזמים לדוגמא שהוקמו ע"י בוגרי החממה בגליל מזרחי : פריצת נתיב הליכה בסבך אפיק נחל והנגשתו לפעילויות התפתחותיות של בני 60+, קבוצות של יצירה בטבע מתוך השראה וחיבור למקום, מעגל הקשבה, צמיחה ושיח לנשים בתקופת התבונה, 'חיבורים בחומר' המעניק למשתתפים בו הזדמנות לתהליכי מודעות המקדמים תובנות אישיות, המשך התפתחות, חיזוק תחושות ערך ובטחון עצמי, יצירת קבוצת שייכות חדשה והפגת בדידות. יצירת סביבה תומכת ומאפשרת המשך התפתחות לנשות התבונה במג'דל שמס, קבוצת וואטס אפ לחיפוש משרות מותאמות לבני תקופת התבונה, ביקורים עם בעלי חיים אצל מזדקנים המרותקים לבתיהם. ביקורים המותאמים גם לחווים ירידה קוגניטיבית, טבע הדברים – מפגשי למידה של בני 60+ בטבע.
אנו מקדמים חברה רב דורית, בה בני תקופת החיים החדשה עסוקים בהתפתחות אישית והתחדשות, חיים מתוך תודעת משמעות ותשוקה ואדוות פעילותם מעשירה ומקדמת את סביבתם.
עד כה נפתחו חממות ל 7 רשויות באשכול בית הכרם, ל 18 רשויות באשכול גליל מזרחי ולמועצה האזורית מטה אשר.
חממות נוספות עוד רגע נפתחות ואנחנו מזמינים אתכם להיות שותפים לחוויה, להתחדשות למשמעות – לשינוי המציאות
בברכה עירית תמיר
ב 22.5.23 מכון לתבונה יחד עם אשכול גליל מזרחי הוביל כנס בנושא "איכות חיים באריכות ימים".
הכנס התקיים באולם הכנסים של אגמון החולה, היה מרגש ואופטימי. זאת היתה חגיגה אזורית של עשייה והתפתחות בתקופת החיים החדשה.
בכנס הצגנו בגאווה גדולה את היזמויות אותן מובילים בוגרי/ות "החממה להתחדשות ומשמעות בגליל המזרחי". תוכנית הכנס כללה כמובן נאומים של ראשי רשויות מהאזור, הרצאה של עינת שלנו על מגמות עולמיות ומקומיות בהזדקנות מיטבית, סרט ותערוכה של המיזמים, מעגלי שיח בהם משתתפי הכנס שמעו מפי משתתפי החממה על החוויות האישיות שלהם בתהליך והרצאה של פרופ' מולי להד על החשיבות של משחקיות בתקופות חיים מאוחרות.
מטרת הכנס היתה גם קצת להתגאות בעשייה הכל כך משמעותית שכבר מתרחשת בשטח ומעוררת גאווה אבל גם להזמין את תושבי האשכול בני ה 60+ לחממה נוספת, הנפתחת החודש.
בכתבה הבאה, נתאר את המיזם של אבי פרץ ואורה חביבי עם הנשים של עג'ר.
עוד קורס מתנות התבונה הסתיים. בסה"כ 7 מפגשים של כ-20 בנות ובני תקופת החיים החדשה , והנה נפרדים מקבוצה מדהימה של אנשים שהתקרבו, נפתחו, נקשרו, חלקו, צמחו והתפתחו ביחד, התלבטו בדילמות משותפות…ופגשו את ההזדקנות מהיבטיה היפים יותר, האופטימיים, האקטיביים – בד בבד עם ההשלמה הנינוחה עם הירידה הפיזית וההתפתחות הקוגניטיבית והרגשית בו זמנית.
קשה לתמלל את מה שקורה בקורסים, במסעות ובחממות שלנו במכון לתבונה, בכל התלבטות שיווקית אנחנו פוגשים היבט זה. והנה אתמול בחגיגת הסיום אומרת אחת המשתתפות: " אני מספרת לחברותי על מה שעובר עלי בקורס ואני לא מצליחה להעביר במילים את כל מה שעברנו, אז אני אומרת להן – רק מי שעובר את זה מבין…".
אז חשבנו אם לא מילים אולי ציורים, יצא פאזל מדהים של ציורים ומאחוריהם עולם ומלואו של רגשות כמו: "חברות, צמיחה, אהבה, שיתוף, שמש, אור, אינטימיות, לבלוב וצמיחה, עכשיו אני, תשוקה, חיפוש משמעות, יציאה מאזור הנוחות, סדר מחשבתי חדש, סירה בים של אפשרויות והזדמנויות, הפלגה למחוזות חדשים, נינוחות, נועם, טוב לי פה, מימוש והגשמה, מפגש בין החוץ לפנים, החלטות חדשות, ההשלמה הופכת להחלמה, עולם של סדקים שפתאום רואים שהאור נכנס דרכם, רוצה עוד…" אז נראה שיהיה עוד!
אנרגיה של תשוקה ומיניות אינה פריווילגיה כשאנו מאריכים ימים ושואפים לאיכות חיים.
אנרגיה שכזאת היא חלק בלתי נפרד מהבריאות הנפשית והפיזית שלנו. ואם בהתפתחות במכון עסקינן, אז התפתחות במימד המיני בתקופות חיים מאוחרות הוא נושא מוצנע מידי ולא מדובר.
בעדינות, מתוך כבוד לניסיון החיים ולשינויים בגוף ובמרחב הרגשי, אנו לומדים על
מין ומיניות, חשק, תשוקה, ג'נדר, עוררות, אהבה, אינטימיות. שואלים שאלות מורכבות כמו
איך למרות הכלללל…. ביחד ולחוד מרחיבים את המנעד והחוויה המינית שלנו ואיך החוויה המינית יכולה לתרום לבריאות נפשית ופיזית? או איך נחווה מיניות כעוד רובד של התפתחות, משמעות, פיתוח המוח ויצירה?
הדיבור על מיניות במסגרת קבוצתית מאתגר את המשתתפות (בינתיים פתחנו קבוצה לנשים בלבד, אבל גברים אנחנו בדרך אליכם…), אבל יחד עם זאת ההקשבה העמוקה לגוף, הנגיעה ברבדים שננגעים פחות מידי, הלמידה, הידע והעיסוק בעונג הם הרחבת שרירי הנפש, מאסג' לנשימה ולנשמה ואנרגיה של חיות לפעימות לבנו וקצב צעדנו. בקרוב נפתחות קבוצות נוספות – עקבו אחר הפרסומים..
אורה חביבי ואבי פרץ, בוגרי החממה להתחדשות ומשמעות בגליל המזרחי, הובילו יחד עם סטודנטים לעבודה סוציאלית שנה ג' בתל חי מיזם מאתגר ופורץ דרך.
מטרת המיזם היתה לקיים מפגשים בין תרבותיים עם הנשים המבוגרות של עג'ר לטובת למידה חווייתית על ממדים המקדמים הזדקנות מיטבית. כשיצאנו לדרך, לא תיארנו לעצמנו כמה מורכב וקשה יהיה ועד כמה נרחיק לכת עם העשייה שלנו;
לכל מי שלא מכיר, עג'ר הוא כפר קטן וייחודי הנמצא על הגבול של מדינת ישראל עם לבנון. החלק הישראלי של הכפר מוגדר כמועצה מקומית והוא היישוב היחיד בישראל שרוב תושביו הם עלווים. עד לאחרונה, הכניסה לכפר לתושבי ישראל היתה מותנת באישורי כניסה ייחודיים ורק לאחרונה נפתח הכפר למבקרים.
אבי ואורה 'חיזרו' אחר הרשויות והמנהיגים של רג'ר במשך חודשים רבים, הפעילו קשרים אישיים וגייסו את תמיכת הגברים של הכפר לטובת קיום מפגשים בין סטודנטים לעבודה סוציאלית המתמחים בזקנה לבין הנשים הוותיקות של רג'ר. המפגשים שהתקיימו עד כה, היו חוויה תרבותית משמעותית, מהנה ומרגשת מאוד, עבור כל המשתתפים.
נשות רג'ר התחילו תהליך של הכרות עם הרעיונות של התפתחות בתקופות חיים מאוחרות ומעוניינות מאוד להמשיך וללמוד. עבור חלק גדול מהן, היציאה מהבית והעיסוק בהתפתחות אינו שכיח ואף חדש לחלוטין. רובן אינו דובר עברית, אנחנו נעזרים בכל מפגש במתורגמניות ומגלים לאט לאט כמה שונה אורח החיים שלהם משלנו. המפגש השני עם הנשים היה בלתי נשכח – למדנו כשאנחנו ישובים בתוך הנחל, עם הרגלים במים בפארק הזהב בקרית שמונה ובמפגש האחרון, הנשים ביקרו בעמותת וותיקי הגליל וישבו לקבוצת חשיבה על מערך השירותים הרצוי מבחינתן בע'גר. המיזם עושה 'גלים' בישוב הקטן ובחייהן של הנשים. חלקן כבר נרשמו לחממה הבאה והפוליטיקאים האזוריים הבטיחו לתמוך בהקמת פעילות לטובת הוותיקים של הכפר. אנחנו איתם בהתרגשות וסקרנות לראות לאן הדברים יתפתחו – מבטיחים לעדכן.
מוזמנים להצטרף אלינו אל תהליכי ההתחדשות והמשמעות.
עינת וצוות מכון לתבונה
שימו לב:
במידה ואינכם רואים מייל מאיתנו, נא בצעו חיפוש "מכון לתבונה" (לפעמים המייל נזרק לתיקיות אחרות).
שימו לב:
במידה ואינכם רואים מייל מאיתנו, נא בצעו חיפוש "מכון לתבונה" (לפעמים המייל נזרק לתיקיות אחרות).
שימו לב:
במידה ואינכם רואים מייל מאיתנו, נא בצעו חיפוש "מכון לתבונה" (לפעמים המייל נזרק לתיקיות אחרות).