header news new

השבוע, הבת שלי חזרה לביקור מולדת קצר. לצד כל הארוחות והבילויים, מתקיימות גם הרבה שיחות משפחתיות. ממרחק, החוויה של הבית וההורים מתבהרת – מתגעגעים לטוב אבל גם רואים את המחירים שמשלמים על השריטות של בני המשפחה האחרים. 

הייתה לנו שיחה טובה וכואבת, בהשתתפות 3 דורות על הקו העדין שבין להצמיח ולגדל את האחר לבין להקטין או לרמוס.  

המבוגר שבחבורה, כוונתו היתה הכי טובה שאפשר לדמיין והצעירה שבחבורה הרגישה 'שקופה' ו'לא מוערכת'. הרי כשמדובר ביקרים לנו, לכולנו כוונות טובות; רוצים להיטיב, להצמיח, להעניק – לעשות טוב. 

ובכל זאת, הרבה פעמים הכוונות לא מתורגמות לאותן התחושות שאנו מייחלים שהאחר יחווה. 

והיקר לנו מכל – מרגיש שלא נותנים לו את מה שהוא זקוק על מנת לצמוח. 

ובמקביל, כחלק ממרכז הליווי להתחדשות ומשמעות של מכון לתבונה, אני מנחה קורס המתמקד בכלים לתקשורת בין דורית מיטיבה.  וגם שם, בכל מפגש אנו פוגשים את הפער המתסכל בין הרצון של המבוגרים במשפחה לתת ולהעניק לצעירים, לבין הרצון והיכולת של הצעירים להשתמש בכך – להנות ממה שלמבוגרים יש להציע להם. 

ולא – זה לא בהכרח אחריות הדור הצעיר. האחריות של הדור המבוגר הוא להנגיש את עצמו – להעביר את עמדותיו בלי גוון קול של שיפוטיות או לדעת איך להתחבר גם לאלו שעוטים על עצמם שכבות של הגנה וריחוק על מנת שלא לחוות אינטימיות מאיימת. 

השאלה שאנו בוחרים לשים במרכז הניוזלטר הנוכחי היא 'איך מגדלים?'  איך אני כ'סבתא' שכביכול לא אמורה לחנך, תורמת לגדילה של הנכד שלי? איך אני מגדלת רעיון לעשייה? איך מגדלים בתוכי רצון, תשוקה או יכולת? איך אני מגדלת את עצמי לתפקיד? איך אני גדלה מאובדן או משבר? איך אני גדלה מלגדל אחרים? 

מיומנויות של 'זריעת זרעים של רצון', השקיה וגידול הם תהליך התפתחותי שחשוב שנחווה לאורך כל חיינו. בתקופות חיים מאוחרות, כשמנעד התפקידים שלנו מצטמצם, רצוי שנשאל את עצמנו – מה אנחנו משקים על מנת לגדל? האם ואיך 'תהליכי גידול' ממלאים אותנו באנרגיה?

כי הפעולה של 'גידול' היא 'מכפילת כוח' – מה שאני מגדל – גדל. אבל אני גדל מהאדוות ומתחושת ההצלחה. 

וכמו תמיד – מוזמנים לשוטט בין הפעילויות השונות שלנו ולרשום לנו ולעצמכם – מה מעניין מבחינתכם ורלוונטי. 

ימים אחרונים לרישום ל'מסע קשר סבתא' – מוזמנים לבוא לגדל יחד אתנו את הקשרים החשובים ביותר בחייכם. 

והזמנה להשתתף במסע האהוב שלנו לנפאל – הפעם מותאם לשומרי מסורת, בשיתןף בית חב"ד קטמנדו. 

קריאה נעימה 

עינת וצוות המכון 

1
לרוב, הצמיחה שלנו מתרחשת דווקא מחוץ לאזורי הנוחות—כשאנחנו מתמודדים, מתגברים, מתאמצים, ומפתיעים לא רק את סביבתנו, אלא גם את עצמנו. פריצת גבולות, שבירת תבניות, או ערעור על תפיסות קיימות היא דרך כואבת, ולעיתים אנו מבקשים לחסוך את הכאב הזה מאחרים היקרים לנו—ואפילו מעצמנו. אך הבעיה היא שבמקרים רבים, אנו עושים זאת באמצעות גוננות יתר, ובכך דווקא מונעים את הצמיחה שאותה רצינו לאפשר.
 

איך נדע שזאת גוננות יתר?

הגוננות הופכת לבעיה כאשר היא מונעת מאדם אחר לצמוח ולהתמודד עם החיים בעצמו

הנה כמה סימנים שיעזרו לזהות אם אנו מגוננים יתר על המידה:

  1. אם אנחנו מתערבים  לפני שיש צורך אמיתי 

אם אנחנו פועלים לפני שבקשו מאתנו עזרה, או גם בעת שהאחר מנסה לחשוב, או לפעול בכוחות עצמו.

אם אנחנו מסירים מכשולים לפני שהאחר בכלל פוגש אותם.

  1. אם אנחנו מתקשים ונמנעים מלראות את היקר לנו מתמודד עם קושי 

משום שמצב כזה גורם לנו אי נוחות, או אפילו חרדה ואז אנחנו מציעים מיד פתרון, או עזרה כדי לכאורה להקל עליו אבל למעשה כדי להקל על עצמנו. כדי להימנע מזה, חשוב לשאול את עצמנו – האם הקושי שלו באמת מסכן אותו, או שזה פשוט לא נעים לי לראות אותו נאבק? חשוב שנזכור, עזרת יתר משדרת מסר שאנחנו לא מאמינים בך או לא סומכים עליך וכך אנו רק מחלישים במקום לחזק.

  1. אם אנחנו חוששים שהאחר יכשל יותר ממה שהוא עצמו חושש

אנחנו משליכים עליו את החששות שלנו. אנחנו מדגישים את הסכנות ופחות מדברים על ההזדמנויות.

  1. אם אנחנו עושים עבור היקר לנו דברים שהוא יכול לעשות בעצמו

מבצעים משימות עבורו. מחליטים מה נכון עבורו. מכוונים אותו למה שאנחנו חושבים שנכון. מתקנים עבורו, על מנת להקל עליו.

אם אנו עושים כך, חשוב שנשאל את עצמנו האם אנחנו מגוננים עליו מתוך חוסר אמון ביכולותיו להתמודד או לצמוח מהקושי.  האם יש לנו בכלל אמון ביכולותיו? והאם אנחנו מפרשים את הקשיים שלו כשלב טבעי בהתפתחות? אולי זה בכלל חוסר ביטחון שלנו?

לגדל ולגדול זה גם להאמין

לגדל אדם באמת זה לסמוך עליו ולהאמין בו – שהוא יודע, שהוא יכול, שהוא ימצא את הדרך.  גם אם ייפול, או יטעה – הוא ילמד ויתחזק.

  • כשאנחנו נותנים למישהו מרחב להתמודד, אנחנו אומרים לו: "אני מאמין בך".
  • כשאנחנו פותחים לו הזדמנויות ולא רק מסירים מכשולים, אנחנו אומרים לו: "אתה מסוגל".
  • כשאנחנו תומכים בו ולא מחליפים אותו, אנחנו אומרים לו: "אתה ראוי ובנוי להתמודד עם החיים שלך".

איך יודעים אם אנחנו באמת סומכים?

  • אם אני חושב שהאדם מולי מסוגל להתמודד עם המציאות – גם בלי שאני אתערב.
  • אם אני נותן לו להתמודד באמת, ולא  רק מאפשר לו חוויות מוגבלות שאני שולט בהן.
  • אם אני באמת נותן אמון בתהליך הגדילה שלו ולא  מחפש "לבטח" אותו כל הזמן.
  • לפי גודל המרחב שאני מעניק למי שאני רוצה לגדל.

אמון הוא התבלין הקריטי לגדילה. ולכן לפעמים הדרך הנכונה  לגדל היא להגיד פחות ולעשות פחות, אבל להיות שם ולתת מרחב אמיתי פיזי ורגשי כאחד

איך הוא יידע שיש לנו אמון בו ואנו סומכים עליו!?

פשוט להיות שם בשבילו בלי לשפוט ובלי להתערב, אלא אם יש סכנה ממשית, שבגלל גילו או מצבו ברור לנו שלא יוכל לה לבדו.

אז מה עושים אם זיהינו שאנחנו מגוננים הגנת יתר ?

  1. משחררים בהדרגה – נותנים לו לנסות דברים לבד, גם אם זה לא יהיה מושלם.
  2. במקום לפעול אוטומטית, שואלים: – "האם אתה רוצה עזרה או רוצה לנסות לבד?"
  3. נותנים מקום של כבוד לכישלונות ולהשקעה בלמידה כי הם התנאי להצלחה  
  4. מתרגלים אמון – מחזקים את עצמנו באמונה שהאדם מסוגל, גם אם הדרך לא תהיה קלה.
  5. שואלים את עצמנו האם למעשה אנו "זורקים" עליו את חוסר הביטחון שלנו?

🌱 לסיכום:
אם אנחנו מגוננים מתוך חוסר אמון ביכולת של האדם לצמוח, חשוב לזכור שהאמון שלנו בו הוא חלק משמעותי מהצמיחה שלו. לתת לו להתמודד – זה לא להפקיר אותו, אלא דווקא לחזק. 

2

כשהחיים נעצרים בגיל 60 – משבר שמוביל לשינוי

כאב חד, פתאומי ובלתי נסבל בצד שמאל של גופי עצר את הדהירה שלי בחיים עמוסים ושם מולי שלט עצור! פריצת דיסק חמורה בעמוד השדרה הצווארי עצרה את חיי במקום, אבל מה שלא ידעתי אז, שזו תהיה דווקא אחת מפריצות הדרך הגדולות ביותר בחיי.

שלושה חודשים שכבתי בבית עם סבל פיסי מתמשך ותרופות נרקוטיות. במהלכן גם הקריירה שלי קיבלה טלטלה כשמנכ"ל החברה התחלף ומעמדי כחבר הנהלה נלקח ממני, אבא התדרדר עם מחלת האלצהיימר, אמא החלה לאבד את ראייתה ושיפוץ הדירה שלנו הסתבך עקב קבלן רמאי.

כל היסודות של חיי התערערו, ותחושת חוסר האונים הייתה מוחשית מאי פעם.

מהנדס לומד לחבק את הרגש והרוח

מהר מאוד הבנתי שבנוסף לריפוי הפיסי נדרש גם ריפוי רגשי ורוחני. זה היה חידוש עבורי כגבר, מהנדס ומנהל בהייטק אשר עוסק שנים רבות בנושאים שכלתניים ונמדד בפועל על ביצועים. וכך הגעתי לעולמות הפסיכולוגיה החיובית, מדעי האושר והלוגותרפיה. 

מהפך! מתלמיד למורה לחיים – לסייע לאחרים לגדול

הבנתי שמשמעות חדשה בחיים שלי היא לגרום לאחרים להתחדש ולהתפתח לחיים טובים יותר עבורם. התחלתי להעביר הלאה את הידע, החווייה והתובנות דרך הנחייה של סדנאות והרצאות בתחומי הרגש והרוח שלמדתי. התגובות היו מדהימות.

לאבד הכל בגיל 65 – מה עושים כשאין דרך חזרה?

"אבא נפטר", הודיע לי הרופא מהמחלקה הסיעודית. היה זה ה-1 במרץ 2020. לא ידעתי אז שזהו רק היום הראשון בשרשרת אירועים שתשנה את חיי. בתוך שלושה שבועות, איבדתי את אבא, פוטרתי ואיבדתי את העבודה בהייטק, איבדתי את אמא שהכרתי כשהחלה אצלה מחלת הדמנציה. העולם נכנס לסגר בגלל מגפת הקורונה ואני מצאתי את עצמי בודד מול שאלה אחת מטלטלת: מה עושים כשכל מה שהכרתי מתפרק?

תחושת האובדן הייתה מוחלטת. למרות שזמן קצר לפני כן הוסמכתי כמאמן לפרישה, מצאתי את עצמי חסר כיוון ותהיתי: מה עכשיו?

כוח הבחירה – להפוך אובדן לשליחות

בתוך תחושת האובדן, הבנתי שיש לי תפקיד. לקחתי על עצמי את האחריות לטיפול באמא בנושאים רפואיים, אדמיניסטרטיביים ורגשיים. עם הזמן, מה שהתחיל אצלי כצורך אישי הפך לשליחות. התחלתי ללמוד ולהתנדב בסיוע לבני משפחה מטפלים במסגרת הארגון Care Givers Israel וגם בהנחיית קבוצות תמיכה רגשית לבני משפחה מטפלים במרכז חוסן משפחתי ברעננה. עם הזמן הצטרפתי לצוות ההנחיה במכון לתבונה, כדי לסייע לאנשים בגילאי 60+ בנושאי משמעות והתפתחות. 

לרקוד עם החיים – התמודדות עם אתגרי ההווה

מדי פעם מציף אותי זעם על הממשלה בעקבות מהפיכה משפטית, פילוג בעם, טבח ה 7/10 ונושא החטופים. הרבה כאב, צער, תסכול אך גם רגעי שמחה על חזרתם של חטופים. מצבה של אמא מתדרדר ואני אישית מתמודד עם נושאים רפואיים שלי ושל היקרים לי.

אחת הבחירות המשמעותיות שמסייעת לי בהתמודדות הינה השתתפות בתוכנית של שנתיים להכשרת מנחים לריקוד בשיטת ריו-אביירטו. התחלתי אותה בגיל 69 (דצמבר 2024).

לגדול כמו עובר ברחם

כמו שהעובר גדל ברחם באופן אופטימלי כך גם אני גדל ברחם שלי: ריקוד, חיבור, מתנה.

ריקוד – ריקוד פיסי אך מטאפורית גם תנועה, זרימה, התנסות בנושאים חדשים. עם הרבה אומץ, תשוקה, סקרנות, סבלנות. עם עוצמה פנימית אך גם עדינות ורכות. בחירה ולקיחת אחריות  – נמצא על רחבת הריקודים ולא צופה מהמרפסת. 

חיבור – חיבור לרגשות שלי וגם חיבור אנושי ונגיעה באחרים עם עיניים טובות. ביטוי של אהבה, אמפטיה וחמלה. בלימודים וביצירה שלי אני מחבר בין גוף, נפש, שכל ורוח. חיבור בין האישי למקצועי. ועבורי חיבור הוא גם חיבוק!

מתנה – מתנה לעצמי ולמה שאני תורם לעולם באמצעות למידה והתחדשות, יצירתיות, ידע וחוויות. העצמת אנשים וסיוע בגילוי וטיפוח המשמעות שלהם בחיים. תמיכה רגשית לזקוקים לכך עם טיפוח תקווה ויצירת השראה.

לסיום אני מביא משוב של אחת המשתתפות שמבטא את הרחם שתיארתי.

"איזו עדינות יש בך, איזו עוצמה.

איזו דרך מפעימה אתה עושה.

אתה "סיפור מרפא" מהלך.

אתה בן אדם כל כך מיוחד,

גאווה למין הגברי,

נחמה עבור הלב הנשי.

מצד אחד יש בך את כל ההעזה הגברית שנדרשת לפרוץ, מצד שני כמה עדינות ויופי.

תודה על הכל !

היית לנו מקור השראה."

…אז משבר הוא קריסה או צמיחה? – הבחירה בידינו

משברים הם חלק בלתי נמנע מהחיים. השאלה היא כיצד נגיב להם. אפשר לשקוע בתחושת אובדן או לבחור בדרך אחרת – בחירה בכוחה של הרוח האנושית להתגבר על משברים, למצוא משמעות גם ברגעים הקשים ולגדול מהם כל פעם מחדש.

אלה בת השנתיים מבזיקה אלי את החיוך כחול העיניים "ההורס" שלה ועושה בדיוק את מה שאני אוסר עליה. אני מזעיף פנים בחוץ אבל נמס מאהבה והערכה מבפנים. אני יודע שהיא עושה בדיוק את מה שהיא אמורה לעשות – לפתח את אישיותה וכישוריה, כמרכיב הכרחי במסעה הטבעי לגידול ומימוש הפוטנציאל שלה, כי עם כל צעד שהיא עושה היא גדילה.

אירנה בת ה 72 מתעקשת לסחוב את הקניות לבד הביתה ולעלות במדרגות לקומה השלישית. כשהיא נכנסת הדבר השני שהיא עושה זה לשבת ליד המחשב ולהמשיך לקרוא את חומר ההכנה למפגש הבא של הקורס, שרכשה בלא מעט כסף. שלושת הפעולות וההחלטות האלו אינן מובנות מאליהן כי הרי אירנה כבר אינה נמצאת במסלול של גדילה והתפתחות אלא, כפי שמקובל תרבותית להניח,  בדיוק ההפך!

מה בעצם קורה פה?

כנראה שאירנה החליטה על מרד! מרד בהנחה החברתית והתרבותית המקובלת שמגיל מסוים – נגיד 60+ גם הטבע מתחיל לפנות נגדנו ו"לקחת" מה שנתן קודם וגם בזה שהיכולת להביא תועלת לעולם ולאדם לכאורה אובדת לנו כעת. למעשה אירנה החליטה להמשיך "לגדול"! ולהטביע חותמה בעולם. זאת אומרת להמשיך לפתח ואף לגוון את הפוטנציאל האישי ופוטנציאל העשייה שלה אבל הפעם לא בצורה "הטבעית" כגון מהציצי למוצץ, מהמוצץ לאכילה בידיים ומשם למזלג ולתעודת הבגרות, אלא בצורה מודעת, מתוכננת, מבוקרת ומגוונת. 

למשל את הכושר הגופני תטפח באמצעות העדפת הליכה על נסיעה, עם סיום האתגר שבעבודה תתמודד באמצעות האתגר של תחביב חדש ו/או התנדבות (ולעיתים גם באמצעות הקמת יוזמה כלכלית חדשה שלה). את העדר הצורך ללמוד מקצוע או תפקיד חדש תאזן באמצעות קורסים מרחיבי דעת בתחומים חדשים ומאתגרים. על אובדן מסגרות השייכות, הקשורות בהורות ובפרנסה תענה על ידי הצטרפות למסגרות לפעילות ולעשייה של בני גילה, או על ידי יוזמה אישית להקמת מסגרות כאלו שבהן ימצאו תשובה גם אחרים.

החלטות וצעדים אלו יהוו עבורה אתגר והזדמנות לגדילה חדשה ומחודשת. אך, בכך לא די. היא יודעת שהדוגמה האישית היא תמיד הכלי החינוכי הנכון והאפקטיבי ביותר. כמו כן היא יודעת שהחיים הם זרימה מתמדת, בהתחלה במעלה הנהר ובסוף במורדו, אבל לאופן בו אני "חותר" בזרם משמעות ענק על הסיכוי למצות את מה שהחיים בכלל יכולים להציע ולזמן לנו ולחיות חיים איכותיים וראויים. ולכן היא חושבת לעצמה שגם אם אינה כבר בעמדה של להורות, לאסור, או לכעוס על ילדיה כדרך לחנכם, עדיין עיניהם עליה והאופן בו תתמודד עם שלבי החיים השונים יהווה את המורשת שהיא תשאיר לדורות הבאים של משפחתה. מורשת זו, היא יודעת, חייבת להיות מורשת של גדילה והתפתחות, עם ולמרות ואולי גם בזכות כל האתגרים שהחיים בכלל או הגיל בפרט יזמנו לנו.

מסעות

מסע קשר סבא / סבתא בנפאל 03/25

מסע חוויתי שהוא מתנת חיים  

הזדמנות ייחודית לחוויה בלתי נשכחת עם נכדים בוגרים במסע "קשר סבתא" בנפאל.
שילוב מושלם בין שהייה בטבע עוצמתי, חוויה תרבותית ומפגש חברתי איכותי ומונחה, שילוב שמבטיח חוויה שהיא מתנת חיים, הזדמנות להכרות והעמקת הקשר בין הסבים לנכדים. 
זהו מסע פורץ גבולות, המעניק כלים לתקשורת בין דורית, התנסויות ייחודיות ויחד משמעותי שייצור ברית רגשית בין הסבים והנכדים.

נבקר בפוקרה וקטמנדו,  נצא למסלולי הליכה קלים בהרים ובג’ונגל, נערוך טיול גיפים בספארי, ראפטינג בנהר הטריסולי וכהרגלנו נקיים מפגשים מלאי למידה משחק וצחוק.

אל תחמיצו את ההזדמנות לחוות את הקשר המיוחד בין הסבים והנכדים במסע שיעזור לכל הגילאים לצמוח, להתפתח ולהתחדש!

לפרטים נוספים והרשמת מתעניינים

מסע מתנות התבונה בהימלאיה 05/25 

לשומרי מסורת בשיתוף עם חב"ד קטמנדו

מסע חוויתי שהוא מתנת חיים

מסע 'מתנות התבונה בהימליה' נוצר מתוך אמונה מלאה בעוצמה שיש בחוויית 'הרחבת גבולות עצמי' בתוך התפאורה של הטבע והתרבות שאינה מוכרת לנו. הבחירה במקום כה רחוק, מאתגר ושונה מהיומיום שלנו בכל המובנים, היתה מתוך כוונה שמשתתפי המסע ירחיבו את גבולות עצמם, תוך כדי הנאה, שלווה, ביטחון ובטיחות. אנחנו מזמינים אותך להצטרף אלינו למסע, לעבר המשך התחדשות ומשמעות עד 120.

לפרטים נוספים והרשמת מתעניינים

מסע מתנות התבונה בחוף הים 6/25

מסע חוויתי שהוא מתנת חיים

בואו לפתוח איתנו את הקיץ בשלושה ימים מלאי משמעות בחוף הים בחודש יוני.
שלשה ימים של פעילויות גוף נפש וחשיבה, עם חברים חדשים מכל רחבי הארץ.
נרכוש כלים וידע על גמישות מחשבתית, הסתגלות לשינויים וחיים יותר יצירתיים ונלמד גישות בבסיס העקרונות לשמירה על יכולות פיזיות ומוחיות לשנים ארוכות קדימה.

המסע מתקיים ברצועת החוף הקסומה של קיסריה.

לפרטים נוספים והרשמת מתעניינים

מסע קשר סבתא 07/25

מסע חוויתי שהוא מתנת חיים

הזדמנות לאסוף לסל חוויות חיים, רגעים של חסד קטנים כגדולים, מרפאים ומשמעותיים לסבים ולנכדים מגיל 9 ומעלה. המסע מתקיים בטבע, אורכו שלושה ימים ומטרתו המהותית היא לחזק את איכות הקשר וליצור יחד משמעותי.
הצטרפו אלינו לחווייה ייחודית, מסע של קירוב לבבות בין דורות. מרחב בו רגעי קדושה וחסד יכולים להיווצר, והטבע הוא התפאורה המושלמת לגעת בכייף ובקלילות בערכים החשובים לנו ביותר: אהבה, קשר, משפחה ומה שביניהם.

לפרטים נוספים והרשמת מתעניינים

היכונו!! היכונו!!
Empty headinvhg

קהילת מכון לתבונה נפגשת!

הזדמנות להתחבר, להכיר חברים חדשים,
להשתתף בסדנאות מעשירות וליהנות מחוויה משותפת

מתי: יום שני 9.6.25 | שעה: 10:00-15:00
איפה: יערות מנשה
(הגעה עצמית)
עלות: 50 ש"ח

בואו להיות חלק מקהילה לומדת, מתחדשת וצומחת.
מחכים לכם !!

אנשי קהילה המעוניינים להנחות סדנאות
מוזמנים לכתוב לנו בהערות בטופס ההרשמה

להרשמת מתעניינים

מרחב להתחדשות ומשמעות בזום

נגיעה אחת רכה

אנרגיה של תשוקה ומיניות כבסיס לבריאות נפשית ופיזית.
בעדינות, מתוך כבוד לניסיון החיים ולשינויים בגוף ובמרחב הרגשי, נלמד על
מין ומיניות, חשק ותשוקה בתקופות חיים מאוחרות.
איך למרות הכלללל…. ביחד ולחוד משמרים אותם?
איך הם תורמים לבריאות נפשית ופיזית?
איך נחווה אותם כעוד רובד של התפתחות, משמעות, פיתוח המוח ויצירה?

מסגרת הקורס: 4 מפגשים בימי ראשון 16:00-17:30   23/3, 16/3, 9/3, 2/3

עלות : 

280 ש”ח לקהל הרחב
80 ש"ח לחבר קהילה  (חבר קהילה הוא כל מי שהשתתף באחד המסעות שלנו בארץ/בחו"ל)
*מ.א. בני שמעון ללא עלות (ממומן ע"י הרשות)

 נא לציין בטופס ההרשמה את אחת האפשרויות

מנחה:  עינת פורת עמוס- – BA בעבודה סוציאלית, MA בגרונטולוגיה, פסיכותרפיסטית, מטפלת מינית ומנחת קבוצות. מלווה תהליכי התפתחות וצמיחה בתקופות החיים המאוחרות. 

אדם מחפש משמעות

מה המשמעות שיש לי בחיים? איך ארגיש רלוונטי, משמעותי ובעל ערך לעצמי ולסביבתי?

מטרת הקורס: להכיר, להתנסות באופן חווייתי בדרכים שונות שמאפשרות לגלות ולטפח חיים משמעותיים יותר, לחזק את תחושת הסיפוק והתכלית שיש לי בעולם.
בקורס נכיר ונפנים שיטות שונות לגילוי וטיפוח המשמעות שלנו בחיים כמשאב לתפקוד מיטבי, רווחה נפשית ופיסית וכגורם חוסן בהתמודדות עם מצבים מאתגרים לאורך חיינו.
אוסקר ויילד אמר “לחיות הוא אחד הדברים הנדירים ביותר, רוב האנשים פשוט קיימים”.

תכני הקורס:

  • מציאת משמעות על בסיס הלוגותרפיה: נתיב החווייה, נתיב היצירה ונתיב נקיטת העמדה.
  • על הפילוסוף סוקרטס שמעתם? שאלות סוקרטיות למציאת רמזי משמעות בחיים.
  • סיפורים מעוררי השראה של אנשים שקמו מתהומות וגילו את משמעות חייהם.
  • שייכות, מטרות, התעלות וסיפור חיים כמרכיבים לחיזוק משמעות בחיים.
  • רוח האדם – הווייה והחיבור לאוניברסלי ולמציאות נשגבת.
  • הממשק בין אהבה לשלושת מרכיבי המשמעות: פשר, מטרה וערך.

מסגרת הקורס:  4 מפגשים בימי שלישי.  18:30-20:00    25/3/25 , 18/3, 11/3, 4/3

עלות : 

280 ש”ח לקהל הרחב
80 ש"ח לחבר קהילה  (חבר קהילה הוא כל מי שהשתתף באחד המסעות שלנו בארץ/בחו"ל)
*מ.א. בני שמעון ללא עלות (ממומן ע"י הרשות)

 נא לציין בטופס ההרשמה את אחת האפשרויות

מנחה: משה עקרוני – מנחה במכון לתבונה, מנחה סדנאות בתחומי הפסיכולוגיה החיובית ומדעי האושר, מנחה קבוצות תמיכה רגשית לבני משפחה מטפלים, יועץ גרונטולוגי. 

בין “צעיר לנצח” ל”זקן השבט”

חקירה של המיתוסים והסטיגמות סביב זקנה מאפשרת לנו לראות כיצד נרטיבים חברתיים משפיעים על הגדרת הזהות שלנו. כאשר בוחנים מחדש את המשמעות של הזקנה – הן ברמה האישית והן ברמה החברתית – מתגלה פוטנציאל לצמיחה, שינוי ותיקון של התפיסות הישנות.

חשוב להעלות למודעות את המורכבות של תהליך ההזדקנות ולהכיר בכך שזקנה יכולה להיות זמן של גילוי, תרומה, והעצמה – ולא רק של דעיכה.

מסגרת הקורס: 4 מפגשים בימי שני   18:00-19:30   28/4, 21/4, 7/4, 31/3

עלות : 

280 ש”ח לקהל הרחב
80 ש"ח לחבר קהילה  (חבר קהילה הוא כל מי שהשתתף באחד המסעות שלנו בארץ/בחו"ל)
*מ.א. בני שמעון ללא עלות (ממומן ע"י הרשות)

 נא לציין בטופס ההרשמה את אחת האפשרויות

מנחה: אורה המר –  מנחה וטריינר מוסמכת ע"י עמותת מעגל הקשבה, מנחת קיימות, משחקי שלום, מעגלי נשים, עבודה בין-דורית, מתנדבת ב"נשים עושות שלום".

אושר!? אולי לא מה שחשבתם!

האם יש דרך ואפשרות להשפיע משמעותית על רמת אושרנו וחוסננו?

אתם מוזמנים להכיר ולחוות תפישות וכלים שבעזרתם תוכלו להשפיע על רמת האושר שתחוו במהלך חייכם.

מיועד לכל גיל ובמיוחד לאלו בשנות חייהם המאוחרות ששאלת רמת ומידת האושר שהם חווים מעסיקה אותם ומאמינים שאף פעם לא מאוחר להיות מאושר.

מסגרת הקורס: 4 מפגשים בימי שני  18:00-19:30  26/5, 19/5, 12/5, 5/5

עלות : 

280 ש”ח לקהל הרחב
80 ש"ח לחבר קהילה  (חבר קהילה הוא כל מי שהשתתף באחד המסעות שלנו בארץ/בחו"ל)
*מ.א. בני שמעון ללא עלות (ממומן ע"י הרשות)

 נא לציין בטופס ההרשמה את אחת האפשרויות

מנחה: הלל אפרת – מאמן אישי ועסקי, מנחה סדנאות, מגשר, יועץ ארגוני בעל ניסיון של עשרות שנים במאות ארגונים, מחבר שותף של הספר מתנות התבונה, מיוזמי ומקימי המכון לתבונה.

הכוח שבחמלה – כלים ליצירת שינוי אמיתי

בואו לחבק את עצמכם באהבה, קבלה וסבלנות כי מגיע לכם לחיות מתוך שלווה ושמחת חיים.

 הגיע הזמן להניח לביקורת העצמית, ללמוד איך לאהוב את עצמכם יותר, לקבל את עצמכם כפי שאתם ולגלות דרך חדשה לחיות עם יותר חום, אהבה וקבלה.

בואו לגלות את הכוח המרפא של החמלה העצמית ולפתוח פרק חדש של שקט פנימי ושמחה.

מסגרת הקורס:  4 מפגשים בימי שלישי  18:30-20:00   27/5 , 20/5, 13/5, 6/5

עלות : 

280 ש”ח לקהל הרחב
80 ש"ח לחבר קהילה  (חבר קהילה הוא כל מי שהשתתף באחד המסעות שלנו בארץ/בחו"ל)
*מ.א. בני שמעון ללא עלות (ממומן ע"י הרשות)

 נא לציין בטופס ההרשמה את אחת האפשרויות

מנחה:  משה עקרוני – מנחה במכון לתבונה, מנחה סדנאות בתחומי הפסיכולוגיה החיובית ומדעי האושר, מנחה קבוצות תמיכה רגשית לבני משפחה מטפלים, יועץ גרונטולוגי.

מפגשי שיח

יום א’ 9/3/25 בשעה 18:30

לגדל ולגדול

'איך מגדלים?'
איך אני כ'סבתא', תורמת לגדילה של הנכד שלי? איך אני מגדלת רעיון לעשייה? איך מגדלים בתוכי רצון, תשוקה או יכולת? איך אני גדלה מאובדן או משבר? איך אני גדלה מלגדל אחרים?
בואו נתבונן יחד על אומנות הגידול – מה אנחנו משקים כדי לגדל, איך לגדל משמעות, ואיך תהליכי גידול ממלאים אותנו באנרגיה וצמיחה.

מנחה: עינת פורת עמוס

יום א’ 23/3/25 בשעה 18:30

בין "צעיר לנצח" ל"זקן השבט"

חקירה של המיתוסים והסטיגמות סביב זקנה מאפשרת לנו לראות כיצד נרטיבים חברתיים משפיעים על הגדרת הזהות שלנו. כאשר בוחנים מחדש את המשמעות של הזקנה –  הן ברמה האישית והן ברמה החברתית – מתגלה פוטנציאל לצמיחה, שינוי ותיקון של התפיסות הישנות.

מנחה: אורה המר

יום א’ 6/4/25 בשעה 18:30

תפקידם של ה ELDERS בחברה – חוכמה, השפעה ומשמעות

  אנחנו ה Elders ממלאים תפקיד חשוב בחברה – כמורי דרך, שומרי מסורת ומובילי קהילה, בזכות חוכמת החיים והניסיון שצברנו. נדבר על התפקיד והאחריות שלנו להשפיע באמצעות שיתוף ידע, חיזוק לערכים, חיבור בין דורות והענקת פרספקטיבה עמוקה על החיים.

מנחה: מאיה בוזמן

יום א’ 20/4/25 בשעה 18:30

הכוח שבחמלה

בואו לגלות את הכוח המרפא של חמלה עצמית. לחבק את עצמכם באהבה, קבלה וסבלנות, לשחרר ביקורת עצמית, כי מגיע לכם לחיות מתוך שלווה, חמלה ושמחת חיים.

מנחה: משה עקרוני

יום א’ 27/4/25 בשעה 18:30

אושר?! אולי לא מה שחשבתם!

האם אפשר להשפיע באמת על רמת האושר והחוסן שלנו? בואו לשמוע על הגורמים המשפיעים על האושר וכיצד ניתן לטפח אותו, על מנת להעלות את רמת האושר שתחוו במהלך חייכם.

מנחה: הלל אפרת

שלכם, צוות מכון לתבונה

תודה על הרשמתך!

בהמשך יתקיים מפגש זום לקראת המסע – קישור ותזכורת יישלחו לקראת המפגש
בינתיים אנחנו זמינים לכל שאלה.
המשך יום מבורך

תודה על הרשמתך!

בהמשך יתקיים מפגש זום לקראת המסע – קישור ותזכורת יישלחו לקראת המפגש
בינתיים אנחנו זמינים לכל שאלה.
המשך יום מבורך

פרטייך התקבלו בהצלחה

שימו לב:

במידה ואינכם רואים מייל מאיתנו, נא בצעו חיפוש "מכון לתבונה" (לפעמים המייל נזרק לתיקיות אחרות).

פרטייך התקבלו בהצלחה

שימו לב:

במידה ואינכם רואים מייל מאיתנו, נא בצעו חיפוש "מכון לתבונה" (לפעמים המייל נזרק לתיקיות אחרות).

פרטייך התקבלו בהצלחה

שימו לב:

במידה ואינכם רואים מייל מאיתנו, נא בצעו חיפוש "מכון לתבונה" (לפעמים המייל נזרק לתיקיות אחרות).